Geluidsangst? 5 tips na het vuurwerk

Je vreesde ervoor, en het is gebeurd. Je hond heeft geluidsangst en tijdens een vuurwerk in je buurt is hij heel erg geschrokken. Of je nu voorstander bent van het vuurwerkverbod of niet, het blijft een feit dat onze dieren niet begrijpen waar al die knallen en lichtflitsen vandaan komen, en de meesten zijn er bang van. Sommigen zelfs zo bang dat ze dagen of zelfs weken later nog niet helemal zichzelf zijn. Op Facebook en in de media vind je elk jaar nuttige tips over wat je kan doen tijdens het vuurwerk om je hond te steunen (al gehoord? troosten mag!), en je hebt er vast wel gebruik van gemaakt. Hopelijk heb je de impact daardoor een beetje kunnen beperken. Maar wat doe je nu het gedaan is? Hier lees je hoe je het herstel van je hond kunt begeleiden.

De impact van geluidsangst op het leven van een hond en baasje is niet te onderschatten. Na een traumatische belevenis met harde geluiden kan de geluidsangst zelfs verergeren. Het begint met vuurwerk, maar de hond kan de angst beginnen generaliseren en daardoor schrik krijgen van andere harde geluiden, zoals het knallen van een deur. Om dit te voorkomen, of tegen te gaan indien het al aan de gang is, is het niet alleen belangrijk wat je tijdens het vuurwerk doet om je hond te steunen maar ook wat erna gebeurt.

1) Maak je niet kwaad

Het is uiteraard helemaal begrijpelijk als je niet zo blij bent met je buren die al dat vuurwerk hebben afgestoken, want je bent er het hart van in dat je hond of andere huisdieren er zo van hebben afgezien. Maar dat is nu even van ondergeschikt belang – laat het gaan, want je hond heeft je nu nodig. Je doet jezelf en je hond er namelijk geen plezier mee om lang met die woede te zitten. Je hond zit naast je en begrijpt niet dat je boos bent op iemand die op dat moment niet aanwezig is. Hij weet alleen maar dat hij het moeilijk heeft en dat jij boos bent, wat de situatie voor hem nog erger doet lijken dan voorheen. Doe het nodige om zelf te ontspannen: Neem een heet bad, doe aan sport, luister naar je favoriete muziek – relaxen is de boodschap!¬†Als je zelf ontspannen bent, voelt je hond dat aan. Hij zal daardoor niet magisch herstellen, maar ten minste kunnen jullie er dan rustig samen aan beginnen. Bovendien zal een mogelijk gesprek met je buren vast ook wel beter verlopen als je kalm bent ūüôā¬†

2) Snuffelen

We weten allemaal dat honden een fantastische neus hebben. Maar wist je ook dat de geurreceptoren van de hond nauw in verband staan met het limbische systeem in de hersenen? Dit wordt ook wel eens het centrum van de emoties genoemd. Jawel, het klopt: Snuffelen heeft een kalmerende werking op je hond! Zet zijn neus dus aan het werk. 

In plaats van zijn brok in een voerbak op de grond te zetten, strooi zijn maaltijd losjes de woonkamer in. Hij zal de uitdaging¬†appreci√ęren en vrolijk op zoek gaan. Is dat nog te gemakkelijk? Verstop de brokjes dan overal in de kamer of gooi ze in het gras. Als je meerdere honden hebt, kun je dit gewoon in verschillende kamers doen. Indien je hond rauwe of zelf gekookte voeding krijgt, kun je deze op meerdere open potjes verdelen en verstoppen. Zo heeft je hond het nodige zoekplezier.

Snuffelen is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel tijdens een wandeling. Wandelen kun je natuurlijk pas opnieuw wanneer je 100% zeker bent dat er echt geen vuurwerk meer wordt afgestoken. Let erop dat je je hond tijdens de wandeling de tijd geeft om al die spannende geurtjes te ontdekken, aan een lange lijn en zonder trekken. Is je hond nog niet klaar om op wandel te gaan nadat ‘ie onlangs zo hard is geschrokken? Geef hem dan tijd en dwing hem niet. Een paar dagen zonder wandeling is gegarandeerd minder erg dan de impact wanneer hij zich tijdens de wandeling echt niet veilig voelt.

3) Knuffelen

Knuffelen is oh zo fijn, op 1 januari net zoals op alle andere dagen. Maar wanneer je hond gestresseerd is, is het bovendien nog nuttig. Tijdens een aangename lichamelijke aanraking wordt namelijk het hormoon oxytocine aangemaakt Рook bekend als knuffelhormoon Рzowel bij jou als bij je hond. Win-win! Aaien, strelen, oortjes kroelen, het sterkt de band tussen jou en je hond, en oxytocine reguleert het stresshormoon cortisol. Van die stress willen we dus af!

Let wel: Dit werkt enkel indien je hond de aanraking fijn vindt. Indien hij aangeeft dat nu niet het moment is, of dat het genoeg geweest is, bijvoorbeeld door weg te gaan, of het lichaamsdeel dat je wilde aanraken weg te trekken of weg te draaien, dan kun je dat beter respecteren. Anders ondervindt hij mogelijks nog meer stress dan voorheen.

4) Boek een massage

Massage voor een hond, roept dat bij jou misschien een beeld op van een hond die op tafel ligt, met komkommerschijfjes op zijn ogen en een handdoek over de persoonlijke lichaamsdelen? Terwijl dat echt wel een grappig beeld is, is dit helemaal geen grap: een hond kan serieus baat hebben bij een massage. Deze vindt uiteraard niet op een tafel plaats, en er komt geen komkommer aan bod ūüėČ

Waarom is dat dus nuttig? Wel, enerzijds wordt er ook tijdens een massage oxytocine aangemaakt in het lichaam van de hond, en samen met de zachte stimulate die hij ervaart, kan dit enorm bijdragen om meer te ontspannen en de benauwde ervaring achter zich te laten.

Anderzijds is er het lichamelijke aspect. Wist je dat er een bewezen verband bestaat tussen lichamelijke pijn en geluidsangst? Het is natuurlijk niet zo dat elke hond die angst van harde geluiden heeft ook noodzakelijk pijn heeft. Het is wel zo dat een hond die pijn heeft met grotere waarschijnlijkheid geluidsangst kan ontwikkelen. Dat heeft te maken met het feit dat paniek en fysieke pijn niet zo heel verschillend aanvoelen in het lichaam, en verder voelen zich honden die pijn hebben over het algemeen minder veilig. Hun onderbewustzijn weet namelijk dat ze in een bedreigende situatie minder goed zouden kunnen vechten of weglopen. Dat geeft stress, en maakt noodsituaties nog angstaanjagender, waardoor er voor deze hond plots meer situaties bedreigend zullen aanvoelen dan voorheen. Aangezien honden erg stoisch zijn en pijn of ziekte zo min mogelijk willen laten zien (een natuurlijk zelfbescherminsmechanisme!), hebben wij als baasjes vaak niet door dat onze viervoeter pijn heeft, tot de pijn zo erg wordt dat hij het écht niet meer kan verbergen. Als je twijfelt over de gezondheid van je hond, kun je uiteraard best naar de dierenarts gaan. Bij bepaalde oorzaken van pijn, bijvoorbeeld arthrose of ongunstige bewegingspatronen, kan ook een kynologische massagetherapeut helpen: Verkrampte spieren los te werken is een bewezen vorm van pijnbestrijding!

Is je hond sinds vorig jaar gevoeliger geworden voor geluiden zonder dat hij een traumatische ervaring heeft meegemaakt? Dan kan dit misschien wel de oorzaak zijn! Hier kun je een afspraak maken voor een evaluatie en massagesessie aan huis in Ham, Beringen, Tessenderlo en omstreken. Zit je buiten mijn dienstenradius? Geen probleem, neem contact op en ik help je om een collega-massagetherapeut in je buurt te vinden.

5) Na het vuurwerk is voor het vuurwerk

Het lijk onvermijdelijk: Ook al is het nu¬†in Vlaanderen¬†verboden om priv√© vuurwerk af te steken, toch zal je hond er waarschijnlijk opnieuw mee in aanraking komen. Mensen doen het dan toch maar op oud en nieuw, en soms is er ook publiek vuurwerk tijdens een braderie of iets dergelijks. Je kunt dus beter voorbereid zijn – wacht niet tot volgende December. Je hebt nu hopelijk een heel jaar om een strategie te bedenken voor het volgende vuurwerk. Dat kan inhouden dat je medicatie (via je dierenarts) in huis haalt, of natuurlijke middelen zoals bachbloesems en essentiele oli√ęn, waar je hond rustiger van wordt. Een andere strategie is om uit te wijken voor Oud en Nieuw. Wil je op 31 december volgend jaar ergens in een hondvriendelijk vakantiehuisje vertoeven, veraf van het vuurwerk, dan kun je beter nu al op zoek gaan. Deze zijn namelijk vaak al maanden op voorhand volgeboekt.

In de loop van het jaar komen er op deze pagina nog meer artikelen over stress en stressbestrijding bij honden, alsook pijnbestrijding en informatie over essentiele¬†oli√ęn voor honden. Wil je deze niet missen? Volg dan Well & Wagging op Facebook.

Copyright 2020, Well & Wagging | Privacyverklaring