Massage voor honden?

Ja! Ook honden kunnen baat hebben bij massage. Er komen dezelfde technieken aan te pas als bij mensen, maar aangezien honden een vacht hebben en hun huid zelf redelijk wat natuurlijke olie aanmaakt, wordt er bij honden geen massageolie gebruikt. Terwijl een mens tijdens een massagesessie op een behandelingstafel ligt, vindt hondenmassage op de grond plaats, en de hond mag zelf kiezen of hij wil liggen, staan of zitten.

Een massagesessie heeft als doel om gespannen spieren en vastzittend bindweefsel los te maken en op die manier pijn te verlichten en de hond op weg te helpen om vlotter te kunnen bewegen. Massage bevordert de doorbloeding en werkt in op het lymfestelsel, waardoor afvalstoffen sneller uit het lichaam worden verwijderd. Verder bevordert massage rust en wordt door massage oxytocine (het “knuffelhormoon”) in het lichaam aangemaakt, wat eveneens bijdraagt tot meer welzijn.

Wat is bewegingstherapie?

Dit zijn simpele oefeningen die zonder speciale equipment kunnen worden doorgevoerd en slechts weinig tijd in beslag nemen. De hond leert om trage en doelgerichte bewegingen uit te voeren, die de diepe spieren versterken en daardoor de gewrichten stabiliseren waar nodig. Dit bevordert niet alleen de beweging maar ook het zelfbewustzijn van de hond en de samenwerking tussen hond en mens.

Massage- en bewegingstherapie is nuttig voor ...

Heeft je hond heupdysplasie of last van andere gewrichten? Dan is massage zeker een goede keuze. Massage kan het gewricht niet herstellen, maar door de spieren soepel te houden, kan de pijn flink verminderen en de hond opnieuw vlotter bewegen, beter stappen en gemakkelijker opstaan. Arthrose is een veel voorkomende oorzaak voor euthanasie bij honden – dankzij massage- en bewegingstherapie maakt je hond mogelijks zelfs kans op meer jaren aan je zijde.

Oudere honden hebben vaak last van arthrose (zie hierboven: gewrichtsklachten) en veelal geraken hun spieren verzwakt omdat ze minder bewegen. Door massage en bewegingtherapie worden de spieren gestimuleerd, wat de spieropbouw bevordert en de hond meer levensvreugde kan bezorgen. 

Soms opzettelijk zo gefokt, soms ontstaan door een kruising, maar hoe dan ook heeft de lichaamsvorm van een hond een grote invloed op zijn beweging. Een lange rug kan snel leiden tot rugklachten, en honden met een korte snuit hebben vaak last van hun kaak, nek en schouders. Een combinatie van bewegingstherapie en massagetherapie voor honden helpt om deze lieverds soepel te houden, zodat ze een zo min mogelijk last hebben en zo veel mogelijk van hun leven kunnen genieten.

Dit geldt zowel voor operaties ivm gewrichten en botten (arthrose, breuken etc.), zoals operaties over het algemeen (bv. castratie/sterlisatie). Na een operatie zitten er afvalstoffen van de narkosemiddelen in het lichaam van de hond. Massage stimuleert de bloedsomloop en het lymfestelsel, waardoor het lichaam van de hond deze afvalstoffen sneller kan uitscheiden en helemaal op de genezing kan focussen. Verder helpt een massage om het bindweefsel, dat rond de hechting van de wonde vast komt te zitten, opnieuw los te maken. 

Indien de hond na de operatie moet revalideren, kunnen massage- en vooral bewegingstherapie eveneens bijdragen tot een snellere vooruitgang.

Raakt je hond snel gestresseerd door allerlei prikkels? Dan kan massage rustgevend zijn, en op de lichamelijke problemen werken, die door stress zijn ontstaan – denk maar aan een stijve nek (spanningshoofdpijn!) of last door aan de lijn te trekken. Bewegingstherapie kan bovendien bijdragen tot een groter zelfbewustzijn en meer assertiviteit. Er bestaat steeds een connectie tussen lichamelijk en emotioneel welzijn, en met Well & Wagging werken we aan beide aspecten.

Wist je dat honden die pijn hebben (bijvoorbeeld door arthrose) vaker last hebben van geluidsangst? Je kent het misschien zelf wel: Wanneer je lichamelijke pijn hebt, ben je sneller vatbaar voor stress. Dat is bij honden niet anders. Massagetherapie biedt geen volledige oplossing voor geluidsangst, maar kan een ontzettend belangrijk puzzelstuk voorstellen om geluidsangst te verhelpen.

Verlatingsangst bij honden komt heel vaak door een algemeen gevoel van onzekerheid, en wordt door stress nog verergerd. Uiteraard zullen massagetherapie en bewegingstherapie geen totaaloplossing voor de verlatingsangst van je hond bieden, maar ze kunnen bijdragen tot ontspanning, rust, veerkracht en zelfbewustzijn. Vraag naar een aanpak op maat!

Moet je hond presteren, dan kan massage zelfs helpen om zijn prestatie te verbeteren. En soepel gangbeeld tijdens de show, vlotte beweging voor success in agility, flyball of frisbee, en stabiele gewrichten voor het werk op oneffen terrein – daar kan met massage- en bewegingstherapie aan gewerkt worden.

Wat zijn massage- en bewegingstherapie NIET?

Ze zijn geen vervanging voor een dierenarts. Indien je hond geblesseerd of ziek is, moet je altijd eerst ten rade gaan bij je dierenarts. Deze stelt een diagnose en geeft advies. Indien massagetherapie wordt aangeraden, gebeurt deze dan ook in afspraak met je dierenarts. 

Massagetherapie is geen wondermiddel, maar helpt lichaam en geest om zichzelf te genesen door blokkades op te heffen of te verzachten. 

Copyright 2020, Well & Wagging | Privacyverklaring